1950 de Maksem’de dünyaya geldim Tahtakale, Fışkırık Caddesi ve üç kurnalarda oturduk. Tahtakale’ de, 80 yıl önce babamın başladığı berberlik mesleğini devam ettiriyorum. Çocukluğumda, Tahtakale’de üç tane han vardı. Bu hanlarda, alışveriş için, ya da ürün satmak için gelenler kalırdı. Bu insanlar, genelde dağ bölgesinden gelirdi. Kütahya tarafından gelenler de burada kalırdı. Hanların ismi: Aralık han, Pekmez han, bir de Hürriyet han vardı Pekmez han, Çerkez han olarak da bilinirdi. Hanlarda özel yerler vardı. Buralarda, durumu iyi olanlar kalırdı. Bu insanların kıyafet ve atları farklıydı. Ayaklarında körüklü çizmeler olur; atlarının eğerleri de gümüş olurdu. Atları da, genelde kır olurdu. Bu insanlar da, dağ bölgesinin insanıydı. Genelde Marmara oteli ve çağlayanda kalırdı. Çünkü oraların odaları düzülü, bakımlı ve temizdi. Diğer insanlar, hasır üstünde veya atların, eşeklerin yanında kalırdı. Tahtakale’nin kirazlı ve Çongara isimli kahveleri olduğu gibi; müşteri anlamında da kimin nereye gittiği ve kimin, hangi esnaftan alışveriş ettiği bilinirdi. Alışverişe gelen insanların parası olmasa da; esnaf, bu insanların işini görürdü. Ya da gelen köylünün parası artarsa bir daha ne zaman geleceği belli olmasa da; parayı esnafa bırakır; öyle köyüne giderdi.
Bursa’ya, başka bölge ve civardan gelenler de vardı. Onların yerleri de ayrıydı. Örneğin: Dağ bölgesi Tahtakale’ye geliyorsa; Yenişehir tarafından gelen insanlar Çancılara geliyordu. O bölgenin esnafı da, gelen müşterisine göre hazırlanıp çalışırdı. Şehreküstü, Çancılar ve Tahtakale çarşılarının Bursa için çok önemi ve değeri büyüktü. Şimdilerde bu üç bölgenin içinde, Tahtakale’nin işleri diğer çarşılara göre çok düştü. Buralardaki esnaflar, kendi arasında da son derece uyum ve dayanışma içerisindeydi.
Bursa’daki ilk halin kurulduğu yerde Tahtakale’dir. Şimdiki yeri ise nargile kahvesidir. Bizim, esnaf olarak geleneklerimiz vardı; bir arkadaşımızın düğünü olacaksa eksikleri giderilir ve destek sağlanırdı. Hıdrellez günü, sabah geç gelen esnafın kapısı süslenir; değişik şakalar yapılır ve bir samimiyet içerisinde kutlanırdı.
CENGİZ BÜTÜN 15.09.2010