Fuat Kayserili ile sözlü tarih görüşmesi

İSİM-SOYİSİM: Fuat Kayserili
DOĞUM TARİHİ: 20.11.1932

70 senedir bu mahalledeyim. Buraya, Pınarbaşı Mahallesi’nden geldik. Dedem Pınarbaşı Mahallesi’ne Kayseri’ den göç etmiş.

1950 – Bahriye ve Fuat Kayserili’nin Nişan Fotoğrafı

Şu an oturduğumuz ev yapılmadan önce, bunun yerinde bahçeli bir evimiz vardı. Müteahhit’ e verip; yerine daire yaptırdık. Bize, iki daire düştü. Sokağın önceki hali dardı. Şu an genişledi. Bir ilkokulumuz ve dispansiyerimiz vardı. Bir de Fransız konsolosluğu vardı. Çocukken papazı görmeye gittiğimizde meyve ağaçlarını taşlardık.

İbrahimpaşa Mahallesi yerine, mahallenin ismi olarak, belli bir süre, Hocaalizade Mahallesi ve Selçukhatun Mahallesi isimleri de kullanılmış. tı; o yıkıldı ve yerine apartmanlar yapıldı. Erzincan zelzelesi olunca kurtulanlar bu konağa getirilmiş. Kızılay, onları burada barındırdı ve ihtiyaçlarını karşıladı.

1971 – Elif Apartmanı Komşuları ile Birlikte Misi Köyü’nde Piknikte

Burası Bursa’nın en eski yerleşim yerlerindendi. Osmanlı zamanında Yüzbaşı Selahattin burada oturmuş.

Fransızların rahibeleri ve papazı; bir de öğrencileri vardı. Yahudiler Altıparmaktaydı. Onlardan, varlık vergisi toplanmıştı. İbrahimpaşa Mahallesi’ne “zengin mahalle” denirdi.

1950-1960 yıllarında Bursa’ da tek otobüs hattı vardı.

1971 Kuat Kayserili Komşuları ile Birlikte Misi Köyü’nde Piknikte

Yunanlılar, Bursa’yı iki sene işgal etmiş. Camileri yakıp yıkmışlar. O zaman, babam peynirci idi. 2 asker gelip; peynir istemişler. Babam vermiş. Sonra, askerler tekrar gelip “dükkânı kapa” demişler. Peynirin kurtlu olduğunu söylemişler. Babam bir hafta hapishanede kalmış. Babamı, merdivenden yuvarlamışlar. Bu peynirci dükkânı o zaman Pazar yerindeydi.

O zamanki ilkokulun yerinde şu an bina var. Ayrıca Kız Meslek Lisesi ve Necatibey Kız Enstitüsü vardı. Necatibey Kız Enstitüsü İngiliz Lady Okulu olarak açılmış. Özel İhsan Çizakça Koleji vardı. Bursa’da ilk özel okulu açan Erzurumlu İhsan Çizakça’dır. Kızı Çiğdem Kâğıtçıbaşı’dır.

Cemil Üstünler’in Annesi Ayşe Hanım

Düğünler, o zaman evde olurdu. Geleneklere bağlılık ve yardımlaşma vardı. 2-3 gün kadınlar gelin hamamına giderlerdi.

Bursa’nın bayram yeri Pınarbaşı’ydı. Buralarda dondurmacı, turşucu, cambaz ve çadır tiyatrosu olurdu.

Eskiden, cenazeler evde yıkanırdı. Mezarlıklar yakındı. Cenazede 7 gece dua okunurdu. Cenaze evine 7 gece yiyecek giderdi. 7 günün sonunda mevlit okunurdu. Bu bazı ailelerde bugün hala geçerli…

Batıl inanç yaygındı. Gece tırnak kesilmez; çorap ters giyilmez; Salı günü çamaşır yıkanmaz…

6 Mayıs Hıdrellez günüydü O gün bol bol şakalaşmalar yaşanırdı. Atlı arabayla Hıdrelleze

ARAMA YAP