1938 yılında Bursa’da doğmuşum. İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunuyum. 50 yıldır Uzun Çarşı’da, 30 yıldır Fidan Han’dayım.
Eskiden burada fidan satılırdı. 8-10 yaşlarında iken ben, mevsiminde fidanlar gelirdi. Bursa’nın çevresinden mevsiminde fidanlar getirilip satıldığı için Fidan Han denir. Daha eski isminin Mahmutpaşa Hanı olduğu söylenir. Aşağı yukarı hanımız 500 yıllık tarihe sahip. Han kullanımı bitince başka şekilde işlev görmeye başladı burası. İplikçiler, floşçular vardı. Karınlarında tıpkı kanguru gibi bir torba içerisinde yün ile handa yürüyerek yün eğrilirdi. Üst katta her dükkanın önünde kazık vardı. Gaz ile yıkarlar, kazıklara sarıp gazını sıkarlardı.
Terziler vardı. Gerçek anlamda üretim yapan, Bursa’da isim yapmış terziler buradaydı. İsmail abi diye bir terzimiz vardı, Bursa’daki en güzel takım elbiseyi o dikerdi.
1950’den sonra, Fidan Han’ın üst katında avluya bakan bölümlere kaçak olarak yazıhaneler yapıldı.
Burası büyük depremde yıkılmış, bir yangın geçirmiş. Üst kubbeleri önceleri ahşap kaplı idi. Bir kanun çıktı, İstanbul’dan Kayseri’den ve Bursa’dan Koza Han ve Fidan Han onarılacak diye. Onarılması için ihale edildi. Müteahhitler bir cepheye iskele kurdu, 3 yıl hiçbir şey yapmadı. Halil Haliloğlu başkanlığında bir dernek kurduk, o dernekle ihaleye girdik ve aldık. İl imarın patronajlığında, finansmanını da han maliklerinden karşılamak suretiyle hanı bugün ki durumuna getirdik. Bu restorasyon çalışmasında Eskişehir’den kiremit getirildi. Orijinalliğe yakın olsun diye. Onlarca işçi çalıştırarak, aslına uygun şekilde hanın restorasyonunu tamamladık. İl imar da kontrol mühendisliği yaptı.
En üst seviyede komşuluk ilişkileri, esnaf ilişkisi vardı hanımızda. Üretim 1990’lardan sonra hiç kalmadı. 1950’lerde ekonominin şahı buradaydı, Koza Han koza zamanı ekonominin beyniydi. Çarşaflı kadınlar gelirdi hanımıza. Birkaç Yahudi vardı hanımızda, üst katta tuhafiye işleri yaparlardı, kadınların alışverişe gelmesine en büyük katkıyı onlar sağladı. Kadınlara özel eşyaları kaliteli ve ucuza satardı. Han da dokumacılık yapılan yerlerde vardı. Günümüzde ise, Uzun Çarşı ile bağlantılı iş kollarının buraya gelmesinde fayda olacağını düşünüyorum.
İlknur Çatak Şen tarafından 26.02.2010 tarihinde görüşülmüştür.