Aziz Dertop ile sözlü tarih görüşmesi

1947 yılında Bursa’da doğdum. Dedem Abdülaziz Efendi Sadrazam Kamil Efendi’nin vekil harçlığını yapmış. Güvenilir bir kişi olduğundan sarayın ihtiyaçlarını karşılamak üzere özellikle çağrılırmış. Daha o yıllarda dedemin İstanbul ile bağlantısının olması sebebiyle, zamanın ihtiyacına göre oradan aldığı malları Bursa’da Bat Pazarı’na getirerek satıyormuş. Babam Şahabettin Dertop ise Hafız Şahap namı ile bilinirdi. Tophane Medresesi’nde yetiştiğini babam anlatırdı. Dedem ile babam 1913 senesinde Yorgancılar Çarşısı’nda ticarete başlıyorlar. Dedem vefat edince babam yalnız devam etmek zorunda kalıyor. Ben 8 yaşındayken Yorgancılar Çarşısı’nda babamın yanında yetişmeye başladım. O zamanlar ottan sedir yapardık. Çeltik sapları, balyalarla Karacabey’den gelirdi. Bunlar dışında özel olarak yetiştirilmiş kındıra otları alırdık. Bu ottan yapılan minderler ömürlük olurdu.

Geyve Han’ın doğu duvarı bitişiğinde İpek Lokantası vardı. Aşçısı meşhur Şef Ethem Usta idi. Çevre esnaf genellikle öğle vakitlerinde yemeğe oraya giderdi. Ayrıca kayısı tatlısı da dillere destandı. Oğlu ile arkadaşlığımız olduğundan her gittiğimizde bize o tatlıdan ikram ederdi.

Etrafımızda genellikle yorgancılar ve döşemeciler vardı. Yorgancı Kambur Mehmet, Necati Yuvakuran işlerinin ustası kişilerdi. Yorgancılar Çarşısı, eski ismi ile Demirkapı Çarşısı olarak ta bilinirdi.

Çarşımız 1958 yangınında en fazla etkilenen bölümlerdendi. Yangından sonra bir dönem Cumhuriyet Caddesi’nde İnci Sineması’nın etrafında geçici olarak idare edildi. Sonrasında yeni yapılan yerlerimize geçerek işimize devam ettik.

Ramazanlarda evlerimiz yakın olduğundan iftarlarımızı, çok mecbur kalmadıkça dükkanda yapmazdık. Ama teravihten sonra arkadaşlarımızla bir araya gelip uzun sohbetler yaptığımız çok olmuştur. Genellikle Pirinç Han’ın ve Bakırcılar’ın kapısının oralara hasırlar atılır güzel sohbetler yapılırdı.

Çarşımıza en erken gelen her zaman çaycımız olurdu. Sabah namazından sonra o gelir, ocağını yakar, sonra teker teker esnaflar dükkanlarına gelmeye başlardı.  Çarşı bir anda verilen selamlar ile hareketlenmeye başlardı.

Esra Çobanoğlu tarafından 01.03.2010 tarihinde görüşülmüştür.

ARAMA YAP