Ali Gökyiğit ile sözlü tarih görüşmesi

1930 yılında Artvin’de doğdum. 1933’te de Bursa’ya geldik. Babam Mahmut Gökyiğit  1937 yılında Tomrukönü’nde manifatura dükkanı açtı. Tomrukönü’nde tuzcular vardı.  Bu yüzden o bölgeye Tuzcular’da deniyordu. Kapan Han’ın önünde, şimdiki Ulus Pastaneleri ve İhlas Mağazası’nın arkasında Tuzcu Şakir Ağa vardı. Kağnılarla tuz alıp köylere götürüyorlardı. Ayrıca o bölgede tenekecilerde bulunmaktaydı. Bu tenekecilerin arasında Avram adında bir Yahudi de vardı. Ayrıca Karakaş adında Yahudi’de manifaturacılık yapıyordu. İyi insanlardı, aramızda hiçbir ayırım yoktu.  Kapan Han berbat bir handı, depo olarak kullanılıyordu. Ulucami’nin çeşmesinden aşağı doğru inerken solda köşede Naci Börekçioğlu’nun fırını bulunmaktaydı. Ulucami’nin olduğu yerde bir Pınarbaşı suyu vardı. Yazın soğuk, kışın sıcak akardı. Kaba su olduğu için pek içilmezdi.

Yahudiler inanışları gereği Cumartesi günleri ateş yakmazlardı. Ateş yakıcılar denilen Çingenler gelir Yahudilerin ateşlerini yakardı. Karşılığında da bir miktar para alırlardı.

İbrahim Efendi’nin Merkez Lokantası Ulucami’nin hizasında, şimdiki Ziraat Bankası’nın karşısındaydı. Garsonları Hasan adında biriydi.

Ulucami’den çarşıya doğru inerken solda çınar dibinde 455 taksi yazıhanesi vardı. Mehmet Bulut veya Kürt Bulut derlerdi. Tayyare sinemasının altında da Fazıl taksi durağı bulunmaktaydı. Yıldırım, Cumhuriyet Caddesi ve Çekirge arasında tek hat otobüs çalışırdı.

Sibel Gök tarafından 19.02.2010 – 01.03.2010 tarihinde görüşülmüştür.

ARAMA YAP