Hidayet Güneş ile sözlü tarih görüşmesi

1945 Keles doğumluyum. Yaklaşık elli yıldan beri, Tahtakale Mahallesi’nde Güneş Oteli’ni işletiyoruz. Bizden önce babam altmış, altmış beş yıllarında başlamış; otuz yıl kadar işlettikten sonra, biz oteli restore ettik.

Burayı bizden önce işleten babam İbrahim Güneş’dir. Şimdi burayı biz kardeşimle birer ay dönüşümlü olarak çalıştırıyoruz. Kardeşim de işletirken ailesiyle kalıyor; çocuklar bu işi yapmıyorlar. Onlar Keles’te Halil İbrahim Sofrası isminde lokanta çalıştırıyorlar. Biz de Tahtakale de bu işi severek devam ettiriyoruz ve gelecekte de buraların daha güzel olacağından ümitliyiz.

Oteli babamdan devraldıktan sonra sarfettiğim çabalarla, hem müşteri potansiyeli çoğalmış oldu; hem de otelimize yabancı müşteriler gelmeye başladı. Misafirlerimizin geldiği ülkeler Japonya, Kore, Fransa, İtalya…dır. Bu artışın nedeni de şudur: Turistler geldiğinde ellerindeki broşürlerde görüyor ve okuyorum. Önce gelip otelimizde konaklayan turist misafirlerimiz, dönüklerinde bizden memnuniyetlerini yazmışlar; öylelikle Güneş Oteli’ni tercih ettiklerini belirtiyorlar. Bizi tercih etmelerinin sebebi ise; oteli ailemle beraber işletiyor olmam! Onun için, bayan müşterilerimiz bile; son derece güvende ve aile ortamı gibi bir samimiyet içerisinde tatillerini geçiriyorlar. Zaten ben turizm okulu mezunu da değilim! Yani mektepli değil; alaylıyım.

Bu işten önce, köyde her köylü gibi yaşar hayvan bakardım. Şimdi bile köyle bağlantımı kesmedim sürekli köye gider, gelirim. Orada da kalırım. 1995den önce ki müşterilerimiz genelde yerli ve köylerden gelenlerdi. Tahtakale’ye alışveriş için gelenler kalırdı.

O zamanlar Tahtakale’de Marmara Otel, merkez oteli, Çağlayan Oteli vardı. Bu otellerin hemen hepsi aynı kalitedeydi. Bugün turiste hizmet veren otel olarak Güneş otel öne çıkıyor. Tahtakale esnafı, turistin ilgisini çekmek için; tarih ve kültürümüzle ilgili biraz daha ilgili olur; kültür mirasımıza biraz daha sahip çıkarsa Tahtakale eskisi gibi canlanır. Bence bütün çalışmaların bu yönde olması gerekir. Güneş Oteli’ne gelen turistin alışveriş ihtiyacını karşılamak için ilk çıktığı yer Tahtakale’dir. Bu yüzden Tahtakale sevilen bir alışveriş semtidir. Turistler, buraları çok doğal bulduklarını her zaman dile getirmişlerdir. Onun için, buralarda bu yönde hizmet düşünülmesi gerektiğini vurgulamak isterim.

Tahtakale Mahallesi

CENGİZ BÜTÜN 05.09.2010 tarihinde görüşülmüştür.

ARAMA YAP