Noman Büyükyanbolu ile sözlü tarih görüşmesi

1943 Eskişehir doğumluyum. 1953 yılında Arap Mehmet Camisi’nin orada İnebey Caddesi’ne yerleştik. Daha sonra da İbrahim Paşa Mahallesi Öğreten Sokak’a taşındık.

Babam Mehmet Büyükyanbolu, şu anki Kent Otel’in orada 20 yıl kahvecilik yaptı. O zamanlar Atatürk Caddesi’nde terziler, saatçi vardı. Ete Mensucat kumaş satardı. İki tane taksi yazıhanesi vardı. Fehmi ve Mehmet Bulut bu yazıhanelerin sahipleriydi. Mehmet Bulut’un taksi yazıhanesinin telefon numarası 1155’ti. Çok sevilen birisiydi. Vali bile ziyaretine giderdi.

O caddedeki esnafı, sayacak olursam şöyle idi: Bayici Memiş amca, Ete Mensucat, taksici Fehmi, saatçi Cevat, terzi Köse, bir terzi daha, kahve (sonra bayi oldu). Taksici İbrahim’in Bizim Taksi adlı yazıhanesi. Mudanya ve Yalova’ya otobüs kaldırırdı. Halk Bankası olan yer Mehmet Hüzmen’in Şavrole taksi satılan bayisiydi. Muhallebici Karlıdağ, iki tane otobüs yazıhanesi (Karacabey, Kemalpaşa, Susurluk otobüsleri kalkardı), lokantacı Mehmet abi ve Kurtuluş Eczanesi. Kurtuluş Eczanesi’nin üstü oteldi. Caddede çok muhallebici vardı. Muhallebici Nezir, Şaban Sirkeci gibi…

Ben 37 sene evvel Taşkapı Caddesi’nde Ülkü Pastanesi adıyla bir pastane açtım. O zamanlar burada hiç dükkân yoktu. Bir tane Avcı Kulübü vardı. Kulübün üstü de oteldi. Orada hep eski evler vardı. Şeker Hoca Caddesi’nden inerken; Reşat Atıl kömür satardı. Şeker Hoca Caddesi’nde; veteriner, terzi Adil, terzi İsmail, terzi Osman, terzi Nazmi, terzi Nuri vardı.

İlk pastanemi 1967 yılında Maksem Caddesi’nde, Dikmen Otel’in karşısında Güven Pastanesi adı ile amcam İsmail Büyükyanbolu’yla birlikte açtım. Daha sonra 1973’te de Nalbantoğlu’nda Ülkü Pastanesi olarak yeni dükkân açtım. Dükkân açtığım dönemde, bu yol çok dardı. İki tekerlekli at arabaları ile çöp toplarlardı. Zaten başka araba bu araya giremezdi. Daha sonra 1975-1980 yıllarında mevcut oteli ve birkaç evi yıkarak o yolu genişlettiler. 1970’li yıllarda yıkıma ilk başladıkları ev, bizim dükkânın karşısındaki evdi.

Sibel Gök tarafından 04.08.2010 tarihinde görüşülmüştür.

ARAMA YAP