Gülbin Çiftçioğulları ile sözlü tarih görüşmesi

Ben Gülbin Çiftçioğulları 1936 yılı Altıparmak doğumluyum. 1963 yılında Taşkapı Caddesi Bademli Sokak’a taşındık. Eşim, Nurettin Çiftçioğulları’nın bu sokakta terzi dükkânı vardı. Çınar’ın olduğu yerdeydi. O’na tek Pantalon Nurettin derlerdi. Ailesi Kafkasya kökenliydi. Önce, Tepecik Köyü’ne yerleşmişler. Daha sonra 1935 senesinde Karacabey’e, birkaç yıl sonra da Bursa’ya gelmişler. Benim babamın adı da Hüseyin Sontan’dı. Kendisi Arap Şükrü Sokağı’nda sol başta bakkallık yapardı. Daha sonra biz o dükkânı Balıkçı Reşat’a sattık.

1960 – Gülbin ve Nurettin Çiftçioğlu, Tarihi Belediye Binası’ndaki Nikah Törenleri

Kirazlı İş Hanı eski Güven Oteliydi. Apartmanların hepsi evdi. Burası daracık bir sokaktı. Kamyon giremez; çöpçüler, at arabasıyla gelirlerdi. Eski Kadillaklar dönemezdi. Hepsi ahşap, bahçeli evlerdi. Ülkü Pastanesi’nin olduğu yerde böceklik vardı. Koza zamanı at arabalarıyla, küfelerle kozalar gelirdi. Orası depo olarak kullanılırdı. Kışın önündeki arsada çocuklar oynar; kızak kayarlardı.

1965 – Sami Uğur, Muhsin Özer, Behçet Adakçılar,Yaşar Cinçakır ve Nurettin Bey

Komşularımızdan bazıları Dr. Tahir Alyanak, veteriner Fahri Altan, Fenerbahçe Kasabı Cemal Uzkes burada otururdu. Eski Postane’nin sırasında kebapçı Mehmet Bey’de burada otururdu. Şu anki Kadınca ayakkabı mağazasının olduğu yerde Ali Beyler otururdu. Evlerinin altı aşağıya kadar berber, bakkal vs. dükkânıydı. İpekçioğlu Sokak’ta Tarcanlar vardı. Tekstilciydiler. Kocaoğlu Mahallesi’nde Şeker Hoca Camisi’nin olduğu yerde Bademlioğulları ailesi ve Tahtakıranlar vardı. Eser-Kirazlı İş Merkezi’nin yanındaki aşağıya doğru köşedeki Sabuniş Apartmanı Lofçalıların aile apartmanıydı.

1980 – Nurettin Çiftçioğulları, Terzi Dükkanında

Eskiden Tahtakale’den kahvelere eşeklerle buz kalıpları gelirdi. Sokağımızdan yoğurtçular, sütçüler geçerdi. Akbıyık tarafına kalaycılar gelir; kap toplarlardı.

Önceden kızını veren; nişanını bahçesinde veya evinde yapardı. Uygunsa komşu bahçesi de kullanılabilirdi. Düğünler de Vakıflar Bankası’nın üstündeki Park Restoran veya Merinos’ta olurdu. Ben de 1960 yılında evlendim. Kınam Altıparmak’ta oldu. Gelin alıcılar arabalarla geldiler. O gün eşimin evinde mevlit okutulmuştu. Pazartesi’de şu anki Prestij Sineması’nın alt katındaki Kervansaray Düğün Salonu’nda paçam oldu.

1985 – Handan (Erşin), Gülbin, Nurettin, Hatice Çiftçioğulları

Gelin hamamları yapanlar da olurdu. Kızlar, hamama yürüyerek giderdi. Akşam olunca da kız evinde, onlara yemek verilirdi. Düğünden bir hafta önce çeyiz asılırdı. Artık pek yapılmıyor.

Sibel Gök tarafından 10.08.2010 tarihinde görüşülmüştür.

ARAMA YAP