Sıdıka Turhan ile sözlü tarih görüşmesi

1934 Manisa, Demirci doğumluyum. Babam Mehmet Turhan, annem Zehra Turhan… 1950 yılında Bursa/Reyhan Mahallesi’ne geldik. Daha sonra 24 Kasım 1960’da Hocaalizade Mahallesi’nde şu an oturduğumuz yerdeki konağı satın aldık. Öncesinde Atabeyler’in oğullarından Aktar Cemal Üstünler oturuyordu. Konak 14 odalı, 2 katlı bir yapıydı. Bahçede müştemilat vardı. Sahibi Fesçilerin Hoca Ayşe Hanım’dı. 41 tane kız evlendirmiş varlıklı ve hayırsever bir hanımdı. Baktığı kızlar, bahçedeki müştemilatta kalırlarmış. Büyüttüğü kızları evlendirirken bir dükkân ve bir ev verirmiş.

1955-1956 – Necatibey Enstitüsü

1955-1956 yılı Akşam Sanat (Necati Bey Kız Meslek Okulu) mezunuyum. Evimizin arkasında Hamdi Paşa’nın yaşamış olduğu, “Hamdi Paşa Konağı” vardı. Çok güzel bir binaydı. Petek Apartmanı’nın olduğu yer Çizakça Koleji’ydi.

Kız Enstitüsü Bahçesi

Mahallemizde birçok mebus oturdu. Selahattin Karacagil, enstitüye yakın yerde 1955-1960 mebusu Saadettin Karacabey, dispanserin karşısındaki köşe binada Hulusi Köymen ikamet ederdi. İpekerler de komşumuzdu.

1957 – Heykel Önü

Biz geldiğimizde mahalle çok nezihti. Köprü yoktu; sokakta sinek uçsa duyulurdu. Hiç araba geçmezdi. Bursa’nın en temiz mahallesiydi. Komşularımızla çok resmiydik. Vakitli vakitsiz gelip gitme yoktu. Ancak kabul günlerinde gidip gelinirdi. Komşularla samimiyet yoktu. Herkes kendi evinde mutaassıp bir hayat sürerdi. Büyüklere saygı vardı. Gelinler kayınvalidelerinin arkasında fır dönerdi.

1958 Heykel Önü Emin Tuhan ve Oğlu

Evimizde terkos suyu dışında Pınarbaşı’ndan gelen su da vardı. Havuza oluklarla akardı. Mahalleye geldiğimizde elektrik vardı.

1959 – Hüsniye Yetiş, Emin Yetiş, Kızları Çiğdem, Güldem, Nurdem

1960’lı yıllarda 10 plaklı pikap almıştık. Aynı yıllarda pompalı gaz ocakları vardı. Yine o yıllarda her evde radyo, 1976-1977 yıllarından sonrada televizyon yayılmaya başladı. Mahalleli zengin olduğu için herkes aynı zamanda televizyon sahibi oldu. Telefonda 1966 yılında geldi. Öncesinde mektupla haberleşilirdi.

1965 – Dereçavuş Köyü

Ulaşım otobüslerle sağlanırdı. 1960’larda İhsan Balta’nın arabası vardı. Mahallenin çoğu esnaftı. Karşımızda yorgancılar, halıcılar, aktar Cemal Bey’ler, İpekerler otururdu. Babam da halıcıydı.

1966-1967 – Uludağ Yolu Piknikte

1973 – Zehra Turhan Misafirleriyle

Çok muhafazakâr bir mahalle idi. Çok fazla dışarıdan göç almadı. Mahallede giyim kuşam çok şıktı. Tek bakkalımız vardı. Bakkal Eşref. Mahallede dükkân yoktu. Hep konak şeklinde, müstakil evlerdi. Kızları Hacı İbrahim Paşa konağını oda oda kiraya vermişti.

Sibel Gök tarafından 02.02.2010 tarihinde yapılan görüşme.

ARAMA YAP