Gürayten Endez Döver ve Güherten Endez Özyurt ile sözlü tarhi görüşmesi

Gürayten Endez Döver.

1940 Bursa doğumluyum. Emekli öğretmenim

Prof. Dr. Güherten Endez Özyurt 1943 Bursa doğumluyum. Anestezi, yoğun bakım hocasıyım.

Evimiz İbrahimpaşa Mahallesi, Okul Sokak No: 3’teydi. Sokağımızın önceki adı Kızokula Sokak’tı. Reyhan Mahallesi’nden 1947’de İbrahimpaşa Mahallesi’ne geldik. Reyhan Mahallesi’nde Japon Fabrikası’nın karşısında oturuyorduk. İbrahimpaşa’daki evimizi 1944 yılında 10 liraya aldık. Mahalle komşularımız arasında Gökberk ailesi, Şehbenderler, Aysan ailesi, Haldun Taner’in eşi Demet Hanım, Aşçı Kamil, İffet Aldemir’i sayabiliriz. Biz Şehbenderler’le karşılıklı oturuyorduk. Sürekli onların evine gider gelirdik. Çok misafirperver insanlardıi. Annem birçok şeyi onlardan öğrenmişti. Mahallede bir problem olduğunda toplanılıp konuşulan yer, Şehbenderler’in eviydi.

1944 – Ahmet, Emine Güherten, Gürayten Endez. Heykelin Arkasındaki Havuzda (Şu anki dolmuş duraklarının olduğu yer)

Annemizin dedesi baş müderris Osman Efendi’dir. Anne tarafım 450 yıllık Bursalı. Dedemizin ismi Mehmet Nafiz Özkurşun. Annemiz Emine Hanife, babamız ise Ahmet Endez. Baba tarafım Balkan Harbi’nde Edirne’ye, sonra dedem ölünce İstanbul Fatih’e yerleşmişler. Fatih’te çıkan yangından sonra İnegöl’e, ardında aşağı yukarı 1930-1935 tarihleri arasında Bursa’ya gelmişler. 1938 yılında da annemle evlenmişler.

1944 – Güherten ve Gürayten Endez

Bizim oturduğumuz bölgede Atatürk İlkokulu ve Özel Yeni Okul vardı. Özel Yeni Okul, daha sonra Çizakça Koleji’ne dönüştü. Dispanserden yukarı çıkarken güzel bir köşk vardı. Özel Yeni Okul oradaydı. Aynı zamanda anaokulu da vardı. Öğrencileri özel üniformalıydı. 1950’li yıllarda anaokulunda Rana Hoca Hanım kemanla çocukları uyuturdu. Çizakça ailesi Türk parasına ilk resmi çizen kişiler oldukları için, bu soyadını almışlardı. İhsan Canaydın’da bu okuldaydı. Daha sonra kız lisesine devam ettik. Sefa Tangör müzik öğretmenimizdi. Nehire Hanım, kütüphane sorumlusuydu. Ticaret Lisesi 1960’larda Celal Bayar tarafından açılmıştı.

1952 – Ahmet, Emine Endez ve Çocukları Gürayten ile Güherten Endez, Özel Yeni Okul Formalarıyla

Kız Lisesi 1975-1976 tarihlerinde ona bitişik 7 evi istimlâk ettirdi. Bizim evimiz de o dönemde, Kız Lisesi’ne geçti. O zaman çok üzülmüştük. Herkes bir tarafa dağıldı.

1952 – Güherten, Gürayten Öğretmeni Fatma Erulu. Kız Enstitüsü Musamere Salonu Önü

İbrahimpaşa Mahallesi’nde eskiden birlik vardı. Komşular arasında saygı, sevgi vardı. Yardımlaşma, dayanışma vardı. Biz arkadaşlarımızla kardeş gibi büyüdük. Kışın kar çok yağardı; bizler bütün gece kızak kayardık.

1954 – Güherten, Gürayten, Osman Endez Hikmet (Cevriye) Ablalarıyla

Mahallemizde, çok saygın insanlar otururdu. Annemiz Emine Hanım nakış işi yapardı. Bursa’nın en iyi nakışçısıydı.

Yazları, Mudanya’ya gidilirdi.

Güherten Endez’in Nişan Fotoğrafı

Sibel Gök tarafından 15.05.2010 tarihinde görüşülmüştür.

 

ARAMA YAP