Mustafa Onaran ile sözlü tarih görüşmesi

1947 Bosna doğumluyum. 1957 senesinde Bursa’ya, halen oturduğum Mollaarap Mahallesi’ne yerleştik. 5 erkek, 2 kız toplam 7 kardeşiz. İlkokulu Bosna’da, ortaokulu ise Bursa’da okudum. Askerliğimi Samsun’da inzibat çavuşu olarak yaptım. Askerden sonra Almanya’ya çalışmaya gittim. 10 sene Almanya’da kaldıktan sonra Avusturalya’ya gidip kendi işyerimi açtım. 22 sene Avusturalya’da yaşadım. 1993 senesinde Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. Boşnakça, İngilizce, Almanca biliyorum.
1994 senesinde mahalle sakinlerinin de isteği üzerine Mollaarap Mahallesi’ne muhtar adayı oldum ve 1994 senesinden bu yana da muhtarlık yapıyorum. Siyasi partilerde yöneticilik yaptım. Yerel yönetimlerin çalışmalarını izledim. Mahallemde birçok eksiklikler gördüm. Muhtarlığın 7/24 çalışması gerekliydi. Bursa’nın en eski mahallelerinden biri olan Mollaarap Mahallesi aynı zamanda da geniş bir araziye sahip. Mahallemizin yenilenmesi için çaba göstermeye devam edeceğim.
Mollaarap Mahallesi’nde Mollaarap, Vefikiye, Hüsamettin Tekke, Harmayeri, Sarıkaya camileri mevcuttur. Tarihi İpek Enstitüsü aslına uygun bir şekilde restore edildi ve şu anda imam hatip lisesi olarak faaliyet gösteriyor. Talimhane sahası jandarmanın sipahi askerlerinin at eğitim sahasıymış ve daha sonra top sahası olarak yıllardır civardaki spor kulüplerinin kıran kırana maçlarına ev sahipliği yaptı. Şimdi belediye bu alanda spor kompleksi yapımı çalışmalarına başladı. Eski yıllarda mahallemizde bir çok önemli tekstil firmasının imalat yerleri bulunuyordu. Nüfusun çoğu bu fabrikalarda çalışmışlar. Mollaarap Camisi karşısında derneğe ait halka açık aşevinde günde 400 kişilik yemek dağıtılmaktadır. Hayırsever işadamlarının katkılarıyla 20 seneden bu yana yemek ve erzak dağıtımı yapılmaktadır.
Balabanbey Kalesi, Çoban Bey Türbesi, Hünkar Köşkü, Şeyh Sabit İmareti mahallemiz sınırları içerisindedir.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe muhtarlıklara bilgisayar verirken

 

ARAMA YAP