İsmail Ersöz ile sözlü tarih görüşmesi

1950 yılında Yenişehir ilçesinin Çelebi Köyü’nde doğumdum. Üç yaşından beri Mollaarap Mahallesi’ndeyim. Çocukluğum ve gençliğim bu mahallede geçti; yaşlılığımda burada geçecek. Ben okula Balabanbey İlkokulu’nda başladım. Çocukken çok yaramazdım. Onun için beni Balabanbey İlkokulu’ndan Namazgâh İlkokulu’na, oradan da 23 Temmuz İlkokulu’na sürdüler. Kısacası ilkokulu yedi yılda bitirdim. Mahallede gezmekten ders çalışmazdık; öğretmen bize kızdığında ise yaramazlık yapardık. Mollaarap Mahallesi’nin Harman Yeri’ni boş bırakmaz, sabah akşam oralarda gezerdik. Harman Yeri dediğimiz yerde cami yararına yetmişli yıllarda güreşler yapıldığını hatırlıyorum. Çünkü babam da dernek yönetimindeydi. Camiyi yaptırmak amacı ile bu tür etkinlikler yapılırdı.
Çocukluğumda günümüzde olduğu gibi motorlu araç yoktu, 1958 yılında mahalleye belediye otobüsü gelmeye başladığında tuhafımıza gitmişti. Merakımızdan yola taş dizer, otobüsü geçirmez, durdururduk. Şoförden korkumuza ise kaçar, karşıdan seyrederdik. İlk defa araba görüyorduk ve onu durdurmak bize çok ilginç gelirdi. Tabii bunlar biraz haylazlığımızdan kaynaklanıyordu, işin içerisinde ideolojik bir niyet yoktu. Bu cahillikten başka bir şey değildi. Zaten, okumadım diye babam bana bir eşek aldı ve onunla dağdan odun taşıttırdı. Mollaarap Mahallesi’nde o zamanlar at ve eşek çoktu. Her taraf bağlık bahçelikti. At ve eşekle odun getirmek hayatın içerisinde normal bir işti.
Bursa’da eskiden ipek kozası çok olduğundan dokumacılık meşhurdu. Bende bu yönde bir mesleğim olsun diye Emirsultan’daki İsmail Tayyar Dokuma Fabrikası’na girdim. Orada masaracı olarak biraz devam ettim. Bir müddet de tezgâhta çalıştım derken askerliğimiz geldi ve yetmişte askere gittim. Sonrası postanede işe başladım, biraz da orada çalıştıktan sonra 1973 yılında Merinos Fabrikası’nda işe girdim. Fabrikada, eski Acarspor’da futbol oynayan Suphi Abi ve Ahmet Acar isminde çocukluk arkadaşım denk geldi. Merinos’ta onların bana çok faydası oldu; mesleğimi geliştirdim ve emekli oldum.
Cengiz Bütün tarafından 02 Ocak 2013 tarihinde görüşülmüştür.

ARAMA YAP