Cevdet Bayram ile sözlü tarih görüşmesi

1958 yılında Bulgaristan’da dünyaya geldim. 1968 yıllarında da Karamazak Mahallesi’ne yerleştik. Babam Bayram Bulgaristan’dan buraya göç etmeden bir hafta önce arabadan düşerek vefat etti. Annem buraya sekiz çocuğuyla geldi.

Ali, Recep Uslusoy, Cevdet Bayram, Heykel’de, 1976

Ben askere gidinceye kadar tekstil fabrikalarında çalıştım. Askerden dönüşte süt ürünleri ticareti yaptım. Emekli olduktan sonra yine tekstil işi yaptım ve son dönem seçimlerinde de muhtarlığa başladım.

Cevdet Bayram, Gürsel Bayram, Yusuf Eskiköylü, Kaleci Ahmet, Yeşil Camii önünde, 1981

Eşim Huriye 1981 yılında turist olarak Bulgaristan’dan geldi ve biz birbirimizi gördük ve nişanlanmaya karar verdik. Kendisi de dolayısıyla burada kaldı. İki kızımız var; birisi Uludağ ve Galatasaray Üniversitesi, diğeri de Ege Üniversitesi’nde okudu.
Mahallemiz eski ve köklü bir mahalle. Emirsultan’a bağlıydı ve 22 yıl önce 1994 yılında Emirsultan’dan ayrıldı ve Karamazak Mahallesi olarak devam ediyor. Coşkun Akman 20 boyunca mahalle de muhtarlık yaptı. Bende azasıydım. Son iki yıldır da muhtarlık görevini ben sürdürüyorum.

Cevdet Bayram, Celal İlktüeren ile Toprakçıyokuşu’nda, 1978

Mahallemiz ufaktı. Sokaklarımız Arnavut kaldırımıydı. Dar sokaklarımız vardı. Aslında mahallemizi Karamazak olarak değil de Şible olarak adlandırmamız gerekirdi ancak biz o dönemde olmadığımız için müdahale de bulunamadık. Karamazak ismi Kara Abdülrezzak’tan geliyor. Ancak mahallenin resmi adı Şible adı olarak geçseydi daha iyi olacaktı. Müracaatta bulunduk ama bilemiyorum.

Cevdet Bayram Tatar Yusuf’un dokuma fabrikasında, 1980

Mahallemiz çarşıya yakın, Emirsultan ve Yeşil mahalleleri gibi turistik alanların arasında bulunuyoruz. Çok küçük bir mahalle olduğu için alan dar ve iki tane çocuk parkını çok zor şartlarda yaptık.

Cevdet Bayram Tatar Yusuf Dokuma Fabrikası’nın bahçesinde, 1975

Mahallemizdeki eski büyüklerimizi, ağabeylerimizi birbir kaybettik. Keşke onlar bu kitaba girebilselerdi. En eskilerden Şevket Amcamız var. Halen hayatta kendisi. Kanber Amcamız vardı rahmetli oldu.
Evlerimiz hep bahçeliydi. Eskiden çok daha güzel bir mahalleydi aslında. Şimdi yüksek apartmanlar ve dar yollar biraz sıkıntı yaratıyor. Kentsel dönüşümle birlikte muhtarlara alan açılıyor. Belediye ile işbirliği halinde çalıştıkları için mahalle için kullanmak üzere alanlar açılıyor. Dere ıslah edildi tabi çok iyi oldu. Şimdi derenin üst tarafında da bir çalışma var. Eğer düşündüğümüz gibi olursa bir otopark yaptırma gibi bir planımız var. İnşallah yapabiliriz. Üç katlı bir otopark olacak, Çarşamba günleri de pazar yeri olarak kullanılacak. Yasal olarak açık yerlerdeki pazarlar kaldırılacak o yüzden böyle bir şey yapılmak zorunda. Eğer düşündüğümüz alan istediğimiz hale getirilebilirse kreş ve park yeri de açılacak. Bu düşündüklerimiz gerçekleşirse otopark sayesinde sokaklarımızda rahatlayacak. Araçlar yüzünde kaldırımda yürüyemiyoruz. Tabi kentsel dönüşüm sayesinde eski evlerin yerine yeni evler yapılıyor. Mahallenin görüntüsü de güzelleşiyor.
Aslında mahallemiz için bir okul istedik ama okul yapmaya yerimiz yok. Eğer ikna edebilirsek askeriyenin altında büyük bir yeşil alan ve ortasında abimiz oturduğu bir ev bulunan alanımız var.

Bulgaristan, Kırcaali, Topallar köyü halkı

Eski tekstilcilerden bir abimiz oturuyordu. Ancak yeri Somuncu Vakfı’na bağışlamış. Biz oraya okul yaptırmak istiyoruz. Sadece mahallemiz için değil bölge içinde çok büyük bir ihtiyaç bu. Çünkü bu çevrede okul sayısı çok az.

Cevdet Bayram Karamazak Karıncadere’de, 1985

Mahallemiz için güzel şeyler yapmak istiyoruz. İnşallah başarılı olabiliriz.

ARAMA YAP